Balanç de la primera fase de la campanya per reduir els excrements de gossos al carrer

Enguany ha finalitzat la primera fase de la campanya adreçada a les persones propietàries de gossos, que es va iniciar al desembre, per millorar la convivència entre les persones que tenen gos i la resta del veïnat

A la campanya, que s'emmarca en el nou programa de civisme de l' Ajuntament, hi col·laboren els agents cívics i la policia de proximitat. Les dades més significatives recollides per l'equip d'agents cívics municipals són les següents:

  • Gairebé el 70% dels veïns i veïnes de tots els barris de Sant Adrià enquestats al desembre van manifestar la seva preocupació per la quantitat d'excrements i orins de gos als carrers i parcs. Aquesta és la problemàtica de civisme que més preocupa a la ciutadania. A més a més, un 30 % consideren preocupant que hi hagi gossos deslligats fora de les àrees d'esbarjo, ja que poden ser un perill per si mateixos o tercers.

  • Durant la campanya, en la que els agents cívics han interpel·lat prop de 750 propietaris de gos, han detectat que 3 de cada 4 gossos van lligats, prop del 90% de les persones que tenen gos porten bosses per recollir els excrements i s'ha duplicat el nombre de gossos censats mensualment des de que es va iniciar la campanya.

  • Hi ha menys excrements a les voreres però encara cal continuar millorant alguns aspectes. Per exemple, s'ha detectat que ha augmentat el nombre d'excrements a la gespa i sorra dels parcs i jardins, això produeix una degradació dels jardins, en contra de la creença popular de que els excrements i orins de gos son adob; dona la sensació d'abandó i de que "tot s'hi val" i sobretot és un risc per a la salut de persones i mascotes.

    En la segona fase de la campanya que ja està en marxa, l'equip d'agents cívics explicarà a les persones propietàries de gossos tot aquest ventall de conseqüències negatives que es deriven dels excrements al carrer. Posaran l'accent en els inconvenients dels orins de gos a la via pública, ja que degraden les façanes, els jardins i el mobiliari urbà i suposen una despesa de manteniment per al veïnat, els comerciants i l'administració, fet que finalment repercuteix en els preus que hem de pagar els clients pels productes i els ciutadans per les taxes de neteja i reposició de mobiliari urbà degradat.

  • El 40% dels propietaris de gos demanen incrementar el nombre i la qualitat de pipicans i àrees d'esbarjo, i un altre 40% opina que s'hauria de multar més als que no compleixen la normativa. En aquesta línia, la policia local, fins ara, ha multat a 10 persones infractores i ha aixecat dues actes. L'equip d'agents cívics, amb el suport de l'Ajuntament, treballa en una proposta de millora de pipicans i àrees d'esbarjo més moderns a Sant Adrià que responguin a les necessitats reals del veïnat que ha optat per tenir un gos a la família.

Amb aquesta campanya es treballa per assolir un municipi més net i un model de ciutat basat en el respecte, la confiança i la solidaritat entre persones sobretot en l'espai públic que és on es produeix una bona part de la convivència ciutadana.

Més informació AQUÍ

Sant Adrià de Besòs, 8 de març de 2023

arxivat sota: