Balanç del servei de civisme diürn
El servei de civisme diürn va iniciar el projecte de suport al servei de civisme nocturn ("serenos”) el 22 de juliol, als barris de Sant Adrià Nord i Sant Joan Baptista. L’Ajuntament va contractar un equip de cinc persones, en el marc del programa Ciutat curosa amb l’espai i les persones, que estan desenvolupant tasques per promoure la convivència a les places de la ciutat, vetllant perquè s’utilitzin correctament els patinets i d’altres vehicles de mobilitat personal, perquè es compleixin les ordenances d’animals i les de bon veïnatge i que es faci, en general, un bon ús de l’espai públic. El projecte està finançat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el marc del programa del Pla de barris per a la Millora de Rendes.
En aquests mesos l’equip d’agents cívics diürns ha dut a terme un treball intens de conscienciació i sensibilització, com es pot veure en les xifres següents:
-
25 entrevistes anònimes a grups per reflexionar sobre el civisme a Sant Adrià.
-
200 actuacions d’informació preventiva:
*Se sol.licita en 100 ocasions a persones que veuen i mengen a la via pública que deixin l’espai net.
*Es convida a uns 40 grups de joves que aprovin el nostre examen de patinet.
*Es recorda la normativa de pipicans i correcans en 60 ocasions a les persones usuàries.
En més del 95% dels casos la informació ha estat rebuda de manera positiva.
-
També s’han fet unes 1000 intervencions davant conductes incíviques:
*S’informa en 370 ocasions a persones infractores sobre l’ordenança de tinença d’animals. S’explica la idoneïtat de que els gossos facin les seves necessitats als escocells dels arbres evitant parcs, jardins i façanes, i es recorden les obligacions de recollir els excrements i dur el gos lligat a la via pública.
*Es fan 320 intervencions sobre la normativa de seguretat viària de bicicletes i patinets. Les situacions amb les que es troben són dues persones que circulen al mateix patinet, bicicletes i patinets que ho fan a massa velocitat o sense respectar la distància d’1,5 metres respecte a les façanes i les persones que caminen per les voreres, i conductors que duen auriculars o miren el mòbil.
*En 170 ocasions s’actua per infraccions sobre seguretat ciutadana i convivència. Les més habituals per l’ús de la pilota dura als parcs i places, altres per causar aldarulls i desperfectes al mobiliari urbà i també a algunes persones que fumen i/o beuen alcohol a parcs infantils i entorns escolars. A més, es fan acompanyaments a persones que se senten insegures.
*140 intervencions per infraccions en l’àmbit de neteja com ara persones que deixen brutícia al carrer fent mal ús de servei de recollida municipal, que fan les seves necessitats a la via pública o que alimenten coloms.
Aproximadament dos terços de les intervencions s’han pogut evitar, sent les intervencions a patinets les més complicades.
El servei d’agents cívics diürns també col·labora amb altres serveis en el bon manteniment de la via pública, i ha informat des de la seva posada en marxa de prop de 90 incidències urgents com:
-
Residus perillosos com vidres trencats, sofre, animals morts o restes de venipunció.
-
Fanals que no funcionen.
-
Clavegueram taponat.
-
Vehicles abandonats, bicicletes o carros.
-
Saques de runa abandonades.
-
Cartells publicitaris no permesos.
-
Mobiliari urbà en mal estat perillós.
-
Parcs infantils en mal estat.
-
Branques d’arbre i nius de cotorra inestables.
Finalment, s’han rebut unes 400 peticions i queixes de la ciutadania, sobre les que s’està treballant ja que una de les prioritats dels agents és l’escolta activa del veïnat.
Cal recordar que la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes és imprescindible per assolir un Sant Adrià més cívic , per això els veïns i veïnes poden fer les seves propostes de millora mitjançant una instància, a través de la web municipal o presencialment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) i consultar l’estat de la seva sol·licitud mitjançant el nou servei d’expedient electrònic de l'Ajuntament.
Tenir cura de l’espai públic, evitar riscos innecessaris, ajudar-se entre el veïnat i avisar als serveis públics pertinents en cas necessari són accions cíviques que tothom pot dur a terme per millorar la convivència.
Sant Adrià de Besòs, 2 d'octubre de 2024