Congelació de taxes per a l’any 2022

Les taxes i els impostos municipals que s’aplicaran el proper any 2022 es van aprovar en el Ple municipal celebrat ahir 25 d’octubre amb el vot favorable del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Ciutadans (C’S) i Movem Sant Adrià (MSA-ECG) i el vot en contra d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Sant Adrià en Comú (SAeC) i Moviment d’Esquerres (MES).

L’equip de govern, en la línia dels darrers anys, congela una vegada més la major part d’impostos i taxes municipals i redueix algunes per tal d’evitar que els ciutadans i ciutadanes tinguin més pressió fiscal.

El regidor d’Hisenda, Hugo Ferrer, va destacar durant la sessió plenària la importància d’estar al costat de les persones, sobretot de les mes vulnerables. Amb aquesta nova congelació de taxes, i alguna baixada puntual, l’equip de govern reafirma el seu compromís amb les polítiques socials.

Tipus impositiu de l’IBI

Pel que fa a l’IBI, l’equip de govern continua la línia dels últims anys, des de que va entrar en vigor la revisió cadastral l’any 2013, i redueix el tipus de gravamen de l’IBI per tal de que els ciutadans i ciutadanes no tinguin un augment important dels seus rebuts. El tipus aprovat per al 2022 és de 0’540 (0’564 any 2021).

A Sant Adrià es va fer la revisió cadastral l’any 2012 (d’aplicació el 2013). Per compensar l’augment de l’import de l’IBI que això implicava per a molts ciutadans i ciutadanes, l’equip de govern va decidir utilitzar les dues eines que tenia a l’abast: l’aplicació progressiva de la revisió cadastral i la rebaixa de tipus. Pel que fa a la revisió cadastral, s’ha desenvolupat en 10 anys i el 2022 serà l’últim any d'aplicació de l’increment del valor cadastral derivat de la revisió i per tant el darrer any que l’Ajuntament ajustarà el tipus impositiu per compensar la pujada.

Impost de Construccions, instal·lacions i obres (ICIO)

S’incorporen dues bonificacions noves del ICIO del 95%:d’una banda, a les reparacions de façanes amb problemes estructurals; i, d’altra banda, a les obres que afavoreixin l’eficiència energètica dels edificis mitjançant l'aïllament tèrmic.

Taxa del mercat d’encants

Es redueix de 136 € mòdul/semestre (2021) a 95 € mòdul/semestre (2022). Amb aquesta mesura es vol ajudar als paradistes a superar les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària i al mateix temps s’ajusta l’import de la taxa a un preu semblant al dels mercats d’encants propers.

Zona blava i aparcament municipal

Reducció de la taxa de zona blava i aparcament municipal del 50% a cotxes Eco i del 70% a cotxes Emissions 0. Aquesta mesura s’emmarca en el conveni que l’Ajuntament ha signat amb l’ Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a la instal·lació de noves màquines de zona blava i l’aplicació d’una APP per a la gestió de les zones d’aparcament.

Taxes socials

Per novè any consecutiu es congelen les taxes de contingut més social, com ara les que s’apliquen al programa d’activitats físiques per a la gent gran, l’ajuda domiciliària, els àpats a domicili, la neteja personal, l’arranjament de les llars, la teleassistència, etc.

Una de les prioritats de l’equip de govern és l’àmbit social i en aquesta línia cal destacar que el consistori millora el Servei d’Atenció Domiciliaria (SAD) i el Servei de neteja, augmentant el número d’hores i assumint l’increment dels serveis sense que repercuteixi en les persones usuàries. El SAD passa de 2.100 h, a 18,34 €/mes (2021), a 2.900 h a un preu de sortida de la nova licitació de 23,44 €/mes (2022) ; el Servei de neteja de 750 h, a un preu de 14,85 €/mes (2021), a 900 h a un preu de sortida de la nova licitació de 18,24 €/ mes (2002).

Finalment, a proposta de FESMES, l’empresa que gestiona el poliesportiu Besòs, s’incrementa per sota de l’IPC la taxa que s’aplica als cursets de natació (3’1%) i als socis (2%).

Sant Adrià de Besòs, 26 d’octubre de 2021


arxivat sota: