Consells per tenir cura de la salut i prevenir efectes de la calor

Recomanacions bàsiques per afrontar la calor i els mesos d’estiu amb seguretat

Davant les altes temperatures d’aquests dies, i amb previsió d’un estiu en què es repetirà aquesta situació, és important tenir presents quines són les recomanacions clau amb relació a les onades de calor. Des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut català de la Salut es recorda com actuar per prevenir deshidratació, cops de calor o cremades solars, entre altres efectes negatius propis dels mesos d’estiu:

  • Hidrateu-vos amb aigua i beveu sovint, fins i tot sense tenir set. De manera ocasional podeu prendre sucs de fruita o granissats per completar la hidratació però no com a substitutius de l’aigua. No prengueu begudes alcohòliques perquè deshidraten. Vigileu també l’alimentació: eviteu els menjars molt calents i calòrics i ingeriu més verdures, fruites i hortalisses.

  • Eviteu el sol directe amb una gorra o barret i utilitzeu roba lleugera (com el cotó), de colors clars i preferiblement no ajustada. Sempre que sigui possible camineu per l’ombra i descanseu en espais frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

  • Apliqueu-vos crema solar, també els dies ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols. És important que utilitzeu un filtre solar adequat pel vostre tipus de pell, amb factor de protecció a les radiacions A i B elevat (superior a 20), i que l’apliqueu 20 minuts abans de l’exposició al sol.

  • Reduïu l’activitat física les hores de més calor i eviteu sortir a l’exterior durant el migdia. Si feu exercici, opteu per les activitats aquàtiques o aneu a parcs o zones amb ombra.

  • A casa, controleu la temperatura. Obriu les finestres a primera hora del matí i durant la nit per ventilar la casa i durant el dia baixeu les persianes on toca el sol directament. Estigueu a les estances més fresques i utilitzeu ventalls, ventiladors o aires condicionats en la mesura del possible i de manera responsable (la temperatura de confort hauria de ser de 26 ºC).

  • Estigueu pendent dels infants i de la gent gran. Oferiu-los aigua sovint ja que els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set i les persones grans, de percebre-la. Al cotxe, no els deixeu amb les finestres tancades. Si coneixeu gent gran que viu sola manteniu-vos-hi en contacte freqüent i mireu de visitar-los diàriament. Si prenen medicació, reviseu amb el seu equip de referència del CAP si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

  • Si teniu animals de companyia procureu que no s’estiguin al sol, hidrateu-los i tampoc els deixeu al cotxe sols.

Trobareu més informació sobre els efectes de la color i com prevenir-los a CanalSalut i a Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut català de la Salut

Sant Adrià de Besòs, 20 de juliol de 2022


 

arxivat sota: