El MhiC presenta nous projectes en la jornada Pleguem la Collita


El Museu d’Història de la Immigració presentarà el proper dissabte 9 de febrer les iniciatives que ha posat en marxa aquest 2019, entre les que cal destacar la nova senyalització i accés pel carrer Tibidabo i l’exposició «Els paisatges a la taula».

La jornada començarà a les 11 h, fins a les 14 h, i comptarà amb la presència de l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, i la directora del MhiC, Imma Boj.

El Museu d’Història de la Immigració rep 11.430 visitants l’any 2018

Durant l’any 2018 el MhiC va rebre 11.430 visitants, d’aquesta xifra aproximadament un 36% eren visites escolars i de grups guiades i la resta visites familiars, o d’esdeveniments i actes organitzats a l’equipament. D’altra banda, el Refugi Antiaeri (RapM) va rebre 1.922 visitants dels quals els 66% van ser visites guiades. El total de visitants de MhiC + RapM ha estat de 13.352 visitants.

Pel que fa a les exposicions l’any 2018 el MhiC va oferir les 5 que es detallen a continuació:

- La vellesa de l'èxode. L’artista Gerard Vilardaga ens va portar a fer un viatge acompanyant a Maria una dona de 82 anys que viatja a la Pampa Argentina a acomiadar-se de la seva germana que havia emigrat als anys 50. Maria va participar en la inauguració i ens va explicar els processos migratoris de les dones de la seva generació. Un testimoni molt emotiu i entranyable

- Històries al Cub ( projecte educatiu). Un projecte educatiu del MhiC i l’IES Barres i Ones (2017-18). Els alumnes de 3er. De la ESO son comissaris, dissenyador i dinamitzadors culturals produïnt íntegrament una exposició que parla sobre el seu entorn i les seves realitats migratòries. 

- Camp de Bram - Fotografies d'Agustí Centelles. Entre març i setembre de l’any 1939 el fotògraf Agustí Centelles va ser un intern més en el camp de concentració de Bram. Amb l’ajuda de la família Puyol va poder instal·lar un petit laboratori dins del seu barracó. Hi ha disponibles unes 500 imatges fotogràfiques testimoni vital de la “estada” dels refugiats espanyols. El material fotogràfic va romandre inèdit fins que l’any 1976, acompanyat del seu company i amic Eduardo Pons Prades, va recuperar el seu arxiu, format per unes cinc mil fotografies, que havia estat també exiliat a Carcassona. L’exposició,produïda per la Fundació Pablo Iglesias, va mostrar una selecció d’aquesta sèrie del pas d’Agustí Centelles pel camp.

- Barcelona-Elna- Mafraq. La mostra és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau i pretén establir un diàleg entre dos episodis de cooperació internacional separats per gairebé vuitanta anys i 4.000 quilòmetres. L’any 1939, centenars de milers de persones van fugir de la Guerra civil espanyola camí cap a França. A l’actualitat, el conflicte a Síria ha suposat que des de 2011 més de 5 milions de persones hagin hagut d’abandonar casa seva.

Durant el conflicte espanyol i en una petita localitat del sud francès, la infermera Elisabeth Eidenbenz va idear un espai on les dones poguessin donar a llum i criar els seus nadons en condicions de pau, lluny dels inhòspits i terribles camps de refugiats. Naixia així la Maternitat Suïssa d’Elna.Avui, associacions com Arab Women Organisation, amb la col·laboració de socis internacionals com l’Associació Catalana per la Pau, treballen per guarir les ferides de les refugiades sirianes a Jordània, oferint-los el dret de reprendre les seves vides.

Unes i altres comparteixen moltes coses. Són dones que fugen de la barbàrie, de l’horror, de l’arbitrarietat i de la indefensió. Unes i altres són alhora les protagonistes de dos exercicis de solidaritat internacional centrats a retornar la dignitat a qui ha perdut casa seva i el país, però també la confiança per tirar endavant.

- Històries de Vida. L’artista i fotògraf Cèsar Marcos entrevista i fotografia a testimonis migrants que recorden el seu procés i posen el valor l’esforç i la tenacitat que hi ha darrera els processos migratoris.Un projecte promogut per la Gerència de Drets de Ciutadania,  Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de més de 20 entitats.

A banda de les exposicions, durant el 2018 el MhiC ha participat en els projectes següents: en les Jornadas Internacionales de Objetos Migrantes, organitzada pel Museo Histórico de Santiago de Chile  i també en les Jornadas profesionales Mediación cultural en el museo. Nuevos procesos, nuevos retos, celebrada a San Sebastian. Tanmateix ha donat continuïtat a la col·laboració amb Casa Àsia en el Festival de Cinema Asiàtic i un any mes ha participat a la Nit dels Museus.


Sant Adria de Besòs, 6 de febrer de 2018

arxivat sota: