L’ alumnat d’ESO de Sant Adrià, ambaixador de la conservació de la desembocadura

Comença un projecte participatiu per potenciar la conservació de la barra de sorra de la desembocadura del Besòs

El passat mes de febrer es va iniciar un projecte participatiu que continuarà durant tot el curs entre els alumnes de 4t d'ESO de l'escola Amor de Déu, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu de la iniciativa és potenciar la conservació de la barra de sorra de la desembocadura, un petit ecosistema dunar en desenvolupament.

L’alumnat va participar en la plantació d'espècies dunars per facilitar la consolidació de la barra i durant els propers mesos farà el seguiment de l’evolució i dels efectes de l'ús públic o dels temporals en aquest ecosistema dinàmic. A final de curs, i a través de sessions informatives, aquests alumnes s’encarregaran de transmetre els valors naturals d’aquesta zona, així com la resta de coneixements adquirits sobre els sistemes dunars, als seus companys i familiars. 

La desembocadura, malgrat la reduïdes dimensions que té, és un espai molt significatiu de l’ecosistema fluvial del Besòs, en el qual conflueixen una gran diversitat d’espècies,  ja que es troba dins la ruta dels ocells migratoris i té la funció de corredor biològic natural entre el front litoral i l’interior del territori. 

No obstant això, també rep una pressió humana molt elevada (principalment de persones i gossos), i erròniament s’utilitza com si fos una platja. L’any 2012, la desembocadura va ser declarada refugi de la pesca i el 2015 es va fer el tancament de la barra de sorra , dins del projecte Dunes híbrides, que alhora es trobava integrat en el projecte europeu OPERA (Operational Potential of Ecosystem Research Applications). L’objectiu d’aquestes actuacions i figures de protecció era precisament evitar l’afluència de públic per tal de preservar-hi la biodiversitat. 

Aquest nou projecte basat en la metodologia «aprenentatge-servei» forma part dels projectes participatius als parcs i platges metropolitans, que pretenen posar en valor aquests espais públics i promoure'n la conservació i l'acció en el territori proper.

Sant Adrià de Besòs, 16 de març de 2017

arxivat sota: