«La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939», disponible a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde"

Tothom qui vulgui pot adquirir els tres volums de l’obra per 15 € (preu públic)
«La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939», disponible a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde"

L' autor, Manel Márquez, amb els tres volums de «La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939»
                      El passat mes de juliol es va presentar «La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939», una obra de l’historiador Manuel Márquez Berrocal que consta de tres volums: «La construcció de la ciutat. Del món rural a l’urbà»; «La formació de la classe obrera: Indústria i Immigració» i «La lluita per la llibertat: Política, societat i cultura». El treball, que és el resultat d’una llarga i intensa investigació de més de 20 anys, ha estat reconegut amb el Premi Extraordinari de Doctorat de la UAB de l’any 2019. Els tres volums, publicats per l’Ajuntament de Sant Adrià, es poden adquirir a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs «Isabel Rojas Castroverde» per 15 € (preu públic).

Márquez Berrocal analitza el pas del món rural agrari al món urbà industrial i la formació de la classe obrera al municipi del Pla de Barcelona. També descriu la colossal transformació econòmica, urbanística, social, política i cultural de Sant Adrià analitzant els factors geogràfics, econòmics, socials, polítics i culturals i la influència que, sobre el procés d'urbanització, industrialització i creixement, va exercir Barcelona, que va intentar annexionar-lo juntament amb Badalona.

També explica com va produir-se la transformació del territori sota la direcció dels propietaris de les terres, els industrials i l'arquitecte municipal en funció dels interessos dels grans propietaris barcelonins i locals, que van vendre les terres a indústries o urbanitzacions. Un altre aspecte interessant és l’aparició de les classes populars i treballadores amb l’arribada dels immigrants, que juntament amb les adrianenques van intentar bastir una societat més justa i lliure durant la Segona República.

Sant Adrià de Besòs, 7 d’octubre de 2020

arxivat sota: