Sant Adrià celebra el Dia de la dona i la nena en la ciència

El dia 11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i va ser proclamat l’any 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides per tal de reivindicar el paper que té la dona en el món científic i tecnològic. Amb la proclamació d’aquest dia, es vol aconseguir la igualtat en l’accés i participació de la dona en el món de la investigació científica i la tecnologia, amb diferents objectius:

  • Sensibilitzar i reivindicar la nena i la dona en les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)
  • Promoure i fomentar major participació plena i efectiva de la dona en les carreres tècniques
  • Divulgar i visibilitzar la tasca i el rol de les nenes i les dones en els àmbits cientificotecnològics
  • Fomentar els rols femenins en els àmbits de ciència i tecnologia per crear referents positius per a noves generacions

 La dona, malauradament, mai ha tingut un paper massa visible en el món de la ciència. Tot i haver-hi participat activament i haver-ne fet grans avenços, sovint només es coneixen els noms de científics importants com Louis Pasteur, Stephen Hawking o Albert Einstein Isaac Newton. Però, i si et parlem de Marie Curie, Grace Hooper, Chien Shiung Wu o Nettie Stevens? Totes elles han sigut dones amb un paper molt important en el món de la ciència i la investigació.

Segons la UNESCO, a Europa, les dones son menys del 45% de la comunitat  científica. En l'àmbit de la intel·ligència artificial només un 10-15% són dones, segons la Comissió Europea. Aquestes dades són un reflex dels estereotips de la societat, que fan que la desigualtat entre dones i homes sigui evident també en aquest àmbit.

Hi ha diferents estudis que destaquen que les nenes es senten inferiors en relació a l'àmbit STEM i són els nens qui tenen més motivació i predisposició a escollir assignatures i carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Hi ha molts estereotips de gènere i carències de referents femenines que fan que les nenes i les noies no escullin aquests àmbits laborals i professionals.

La ciutat de Sant Adrià es vol sumar aquesta celebració i des de la Regidoria d'Igualtat i des del CIOD (Centre d'Informació i Orientació de la Dona) s’han organitzat diferents activitats per descobrir dones científiques. Podeu consultar les xarxes socials del CIOD per a més informació i recollir al centre un punt de llibre de dones científiques, i així contribuir a la seva visibilitat.

 

Activitats a Sant Adrià de l’11 de febrer,  Dia de les dones i les nenes en la ciència

Dimecres, 15 de febrer                  

17.30 H Cinema i crispetes. Figuras Ocultas

La pel·lícula narra la història de la matemàtica afroamericana Katherine Johnson i les seves dues companyes, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, on amb els seus càlculs i coneixents van ajudar a la NASA en la carrera espacial.

Inscripció prèvia

Lloc: CIOD

Del 8 al 15 de febrer

Exposició “Les dones fan història”

Cedida: Centre Juvenil POLIDOR                      

Lloc: CIOD

Fons documental de gènere "Dones científiques"

Préstec de llibres

Lloc: CIOD         

"Dones de ciència"

Recull el teu punt de llibre al CIOD

Lloc: CIOD

Més informació: CIOD - c/les Escoles, 10 baixos

Tel.93 462 11 21

a la web www.sant-adria.net/sant-adria-per-temes/igualtat

www.facebook.com/CIODDonesSantAdria

www.facebook.com/ConsellDonesSAB

www.facebook.com/tequierobien

@cioddonessab

@ciodtequierobien