El Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico es compromet a signar un acord per recuperar la platja del Litoral i el seu entorn

Les administracions sumaran esforços per obrir la platja la primavera de 2022

L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va reunir-se el passat 5 de juliol, amb el subdirector general para la protección de la costa de la Dirección general de la Costa y el Mar del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, Ángel Muñoz. L’objectiu de la trobada era establir un full de ruta i prioritzar la recuperació de la platja del Litoral.

A la reunió també van participar, entre altres, la regidora de Territori de Sant Adrià de Besòs, Ruth Soto; el cap de la demarcació territorial de Costes del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, Diego Fernández; el subdelegat del Govern de Barcelona, Carlos Prieto; el cap del departament de Gestió de la Contaminació del Sòl, Josep Domènech; i la gerent del Consorci del Besòs, Carme Ribas.

L’alcaldessa va demanar al Ministeri el compliment de les peticions fetes des de fa temps sobre l’àmbit del front litoral. Cañete va demanar també, en el marc de tota la operativa, la priorització de les intervencions per recuperar la platja del Litoral per al seu ús de bany i que la data màxima fos la primavera de l’any vinent.

La resposta dels representants del Ministeri va ser positiva i van expressar el seu compromís de dur a terme les actuacions necessàries per recuperar la platja i el seu entorn amb l’acord de tots els actors que hi participen. En aquesta línia va parlar de la signatura d’ un acord marc entre el Ministeri, la Generalitat, els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) on s’establiria el full de ruta per a la recuperació de tot l’àmbit del front litoral.

Pel que fa al full de ruta, que ja s’ha començat a treballar, es va fer èmfasi en que la primera acció fos la descontaminació urgent de la platja, i a continuació, la dignificació de la platja i l’entorn del litoral amb tot un ventall d’actuacions que es durien a terme, a l’espera de la transformació definitiva prevista en el PDU de les Tres Xemeneies. Aquestes actuacions inclourien l’estabilització de les platges de l’entorn, la millora de la biodiversitat marina amb parcs d’esculls, la creació d’un passeig entre Sant Adrià i Badalona i millores urbanístiques.

El Ministeri va demanar al Consorci del Besòs i a l’Agència Catalana de Residus que defineixen el més aviat possible les actuacions que cal realitzar per a la descontaminació de la platja. L’Ajuntament es va posar a disposició per fer les actuacions necessàries per agilitar el procés.

L’alcaldessa de Sant Adrià també va comunicar que l’Ajuntament de Sant Adrià ha obert un expedient informatiu per estudiar la possibilitat d’exigir responsabilitats per la situació de la platja després de les obres fetes per a la instal·lació del cable submarí.

Totes les administracions que van participar en la reunió van manifestar la voluntat de sumar esforços per poder obrir la platja del Litoral la propera primavera de 2022, com a molt tard.

Sant Adrià de Besòs, 6 de juliol de 2021


arxivat sota: