Coneix a la Isabel

Isabel Rojas Castroverde (Barcelona, 1960 - Sant Adrià de Besòs, 2017)

La Isabel Rojas va néixer a Barcelona el 1960. A l'edat de 7 mesos va contraure la poliomielitis, durant una epidèmia esdevinguda en aquesta ciutat l'estiu d'aquell mateix any. Aquest fet va provocar que durant els primers 15 anys de vida passés llargues temporades hospitalitzada.

Malgrat la malaltia, va acabar el batxillerat i va aprovar l'examen d'accés a la universitat. Va estudiar dos anys disseny gràfic a l'Escola Massana i, amb posterioritat, història de l'art a la Universitat de Barcelona.

Isabel Rojas Castroverde

A la dècada dels 80 va començar a treballar a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, primerament a les àrees de comptabilitat, educació i cultura i finalment, a participació ciutadana, on va ser tècnica fins a l'any 2000.

Aquell mateix any, el consistori va aprovar la creació de l'Arxiu Municipal, i la Isabel, que sempre havia estat interessada en la història local, va sol·licitar fer-se càrrec del projecte. L'Arxiu era, en aquell moment, a la 5a planta de l'edifici de l'Ajuntament, en una gran sala en què s'acumulaven centenars de caixes desordenades i sense cap mesura de protecció. Només uns estudiants del màster d'arxivística havien revisat una part de la documentació i establert uns primers criteris de classificació.

Al llarg del primer any va supervisar el projecte de creació de l'Arxiu Municipal i va coordinar el trasllat de la documentació al nou immoble que havia de ser-ne la seu definitiva. L'any següent, la plantilla es va ampliar amb la incorporació de l’Albert Martínez Soques. Van augmentar les consultes fetes tant per personal municipal com per historiadors, estudiants i ciutadans en general. Durant aquesta època també va poder dedicar més temps a una secció del fons en la qual estava especialment interessada: l'arxiu fotogràfic.

La fotografia va formar part de la seva vida. Hi va dedicar molt de temps durant anys i va participar en diverses exposicions i concursos. L'any 1984 va ser sòcia fundadora de l'estudi de disseny Cualesquiera Comunicación Visual.

A la tardor de l'any 2003, després de patir molts problemes físics, li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Des d'aleshores, es va dedicar a donar a conèixer aquesta rara malaltia i a promoure’n la investigació des de la Plataforma d'Afectats per l’ELA.

La Isabel té una filla que va néixer l'any 1998.

(Text adaptat i facilitat per la Isabel Rojas, juliol de 2017).