L'Arxiu al dia

Informa't de les nostres activitats i totes les novetats relacionades amb l'Arxiu

40 anys de Ràdio La Mina

L'any 1984, des de la Coordinadora de Joventut del barri de La Mina es va impulsar la creació una emissora de ràdio que donés veu als veïns, tingués una projecció ciutadana i, finalment, oferís un espai de formació per als joves del barri. Després de les primeres emissions, realitzades des d'un habitatge particular, la ràdio es va traslladar al Centre Cívic de La Mina on es consolidaria com a projecte educatiu i de transformació social materialitzat en els tallers de ràdio on les persones interessades en aquest món aprenien a fer servir un mitjà alhora que promouen la difusió de tot tipus de continguts. Des de 1997 l'emissora està ubicada en un local al carrer Mart.

Ràdio La Mina s'ha consolidat com un mitjà de comunicació local que tracta sobre l'actualitat del barri, així com de tot el municipi i els seus voltants, donant veu a tot tipus d'iniciatives culturals, socials, recreatives o de qualsevol altre tarannà mantenint la seva independència i treballant des del voluntariat.

L'Arxiu se suma a la celebració d'aquest 40 aniversari convidant en Manolo Romero, en Martín Arcos i la Núria Arnau, que compartiran els seus records i la seva experiència fent créixer Ràdio La Mina.

Data: Dimarts 25 de juny a les 18.30h

Lloc: Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde"

Adreça: c. Mossèn Josep Pons, 5

Entrada lliure

Xerrada sobre moviment obrer

El 3 d'abril de 1973 el jove Manuel Fernández Márquez va morir a causa dels trets de la policia franquista durant una vaga dels treballadors de la construcció de la tercera de les xemeneies de la central tèrmica de FECSA a Sant Adrià de Besòs. La seva mort va convertir-se en un símbol de lluita per al moviment obrer de l'època, que venia ja d'una llarga tradició al Barcelonès Nord.

Aprofitant la proximitat d'aquesta data, així com la del dia internacional de la classe treballadora, l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs convida a l'historiador Jordi Albaladejo perquè ofereixi una xerrada sobre la formació de la classe obrera, les primeres organitzacions sindicals i la conformació de la vida urbana en un municipi que durant el segle XX va viure un fort canvi passant, en molt poc temps, de ser un espai rural a esdevenir una zona urbana altament industrialitzada.

Data: Dimarts 16 d'abril a les 18.30h

Lloc: Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde"

Adreça: c. Mossèn Josep Pons, 5

Entrada lliure

Exposició compartida: I tu? Què has fet per la victòria?

L'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs participa en una exposició en xarxa sobre la Guerra Civil

"I tu? Què has fet per la victòria?" és una activitat de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona en format d'exposició que es pot veure simultàniament a diferents municipis al llarg de 2024. La mostra està dedicada a les múltiples activitats realitzades a la rereguarda republicana en un context de guerra oberta, de revolució social i d’aïllament internacional, on l’economia del país es va veure obligada a adaptar-se a la nova situació, fet que es va traduir en la creació de la indústria de guerra, en l'aparició de col·lectivitats agrícoles i en la realització d'incomptables activitats per acollir a les persones refugiades i desplaçades. Aquesta exposició de Memòria en Xarxa és una aportació més a la recuperació de la memòria històrica que vol destacar la importància dels museus i arxius com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú.

L'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" ha participat en aquesta mostra junt amb 18 municipis més, aportant informació i documents de l'activitat desenvolupada per la Col·lectivitat de Camperols de Pla de Besòs, des de l'inici de la Guerra Civil i fins el 1939.

Podeu visitar presencialment l'exposició a l'entrada de l'Arxiu en el nostre horari regular d'obertura o bé accedir a la l'exposició virtual que teniu disponible al nostre web. També us animem a visitar el web de l'exposició compartida on trobareu els continguts aportats per altres municipis.

Resum de la xerrada sobre Bultaco

El 27 de febrer de 2024 l'Arxiu Municipal va acollir una xerrada de l'historiador Marc Prat Sabartés sobre la història de l'empresa CEMOTO, productora de les mítiques motos Bultaco.

Si no vau poder venir o, simplement, voleu recuperar els continguts de la xerrada, aquí en teniu un vídeo amb els millors moments:

Bultaco: de Sant Adrià als EUA

L’Arxiu Municipal ofereix una xerrada sobre l’empresa Bultaco i el seu paper dins de la indústria espanyola de motocicletes

Durant les dècades de 1940 i 1950 van aparèixer a Espanya nombroses empreses de fabricació de motocicletes. La difícil situació econòmica de la població així com la impossibilitat d’importar vehicles estrangers van propiciar l’ús aquest mitjà de transport a motor, molt més barat que l’automòbil, així com l’aparició de diverses fàbriques de motos sobretot al País Basc i a Catalunya. Una d’aquestes empreses va ser la CEMOTO, afincada a Sant Adrià de Besòs i productora de la popular Bultaco, que va viure un important èxit més enllà de les fronteres espanyoles.

El 27 de febrer a les 18.30h l’Arxiu Municipal ofereix la xerrada "Bultaco: les motos de Sant Adrià a la conquesta dels EUA" a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Marc Prat Sabartés, que estudia l’evolució de la indústria espanyola de motocicletes i presentarà una visió general sobre l’evolució concreta de la popular marca adrianenca que, encara avui, apassiona a nombrosos aficionats.

Tractament del fons fotogràfic

Durant el darrer trimestre d'aquest 2023 l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs ha executat un contracte de servei gràcies als ajuts concedits pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona per a realitzar tasques d'avaluació, classificació, descripció i instal·lació les nombroses fotografies que formen part del fons municipal i no estaven inventariades. 

El projecte ha inclòs l'adquisició de fundes, carpetes i capses de conservació per a instal·lar adequadament tant els positius com els negatius.

Aquesta intervenció permet millorar la difusió d'aquestes imatges ja que en facilita la localització i, a més, s'ha publicat la descripció de les aproximadament 10.000 fotografies al portal Arxius en Línia.


 

Xerrada sobre fotografia participativa

L’Arxiu Municipal ofereix una xerrada sobre el taller de fotografia de l’Escola Jara, un projecte referent en el seu àmbit

Entre 1985 i 1990 l’Escola Jara del barri de La Mina va oferir un taller de fotografia impulsat pel mestre José Maria Escalona. El taller consistia en donar una càmera fotogràfica a l’alumnat i animar-los a retratar el seu entorn més immediat com a forma d’analitzar-lo i identificar-s’hi.

El resultat material d’aquest projecte va ser un fons de gairebé un miler de fotografies que es conserven actualment a l’Arxiu Municipal. Es tracta d’imatges que ofereixen un retrat del municipi en un moment determinat però que també expliquen com veien el seu entorn aquells infants i joves.

Per aquest motiu el taller de fotografia de l’Escola Jara es considera un referent en l’àmbit de la fotografia participativa, que consisteix en utilitzar aquest art per reflexionar sobre la realitat social i cultural que ens envolta.

L’antropòleg Sergi Conesa de l’associació La Ràfega, dedicada justament a la fotografia participativa, revisarà aquesta experiència pionera en una xerrada que tindrà lloc a l’Arxiu Municipal el 28 de novembre a les 19h.

Data: Dimarts 28 de novembre a les 19h

Lloc: Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde"

Adreça: c. Mossèn Josep Pons, 5

Entrada lliure

Actualització del fons municipal a Arxius en Línia

El fons documental de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs està descrit al portal Arxius en Línia per fer visible al conjunt de la ciutadania la documentació custodiada. La primera publicació del fons municipal es va portar a terme l'any 2017, recollia a l'entorn de 50.000 unitats documentals i s'estructurava mitjançant un quadre de classificació antic. Des de l'any 2021 l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" aplica en el conjunt de la documentació municipal el model QdCAL promogut per la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu s'ha portat a terme una actualització del fons al portal de difusió Arxius en Línia: una actuació per a la qual s'ha comptat amb el suport del programa d'activitats de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

A més del canvi de quadre de classificació s'ha aprofitat per millorar la descripció dels registres ja existents així com per afegir-n'hi de nous. D'aquesta manera s'ha arribat a la publicació de gairebé 70.400 unitats documentals, datades entre el 1813 i el 2022, i s'han associat 21.424 documents digitalitzats.

DiBa_Logo

Xerrada sobre restauració del patrimoni documental

El proper dia 26 de setembre a les 19h gaudirem d'una xerrada a càrrec d'algunes de les especialistes en restauració i preservació de patrimoni documental del Taller Berta Blasi.

Ens parlaran de les patologies més comunes del paper, de les seves característiques i en mostraran quines actuacions porten a terme quan cal restaurar documents antics, amb exemples d'alguna de les restauracions que han fet sobre documents de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs. Finalment, es donaran consells i orientacions que tots podem tenir en compte per a preservar els documents que conservem tant a casa com en els entorns laborals.

Restaurat el padró d'habitants de 1950

En els darrers anys l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" ha anat restaurant i digitalitzant els padrons d'habitants més antics per a garantir-ne la conservació i la consulta. Enguany s'ha restaurat el de 1950 gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

La restauració ha anat a càrrec del taller Berta Blasi que s'ha encarregat de portar a terme una neteja de la peça, l'eliminació de reparacions anteriors amb cintes adhesives, l'aplanat d'arrugues i la consolidació de pàgines i de l'enquadernació.

Entre les tasques regulars de l'Arxiu Municipal hi ha la restauració del patrimoni documental que ho requereixi. Els padrons municipals d'habitants són documents que reben moltes sol·licituds de consulta ja que aporten informació d'interès a les persones que fan recerques genealògiques o biogràfiques. L'ús reiterat d'aquests documents al llarg de les dècades, sovint relligats en volums molt gruixuts; ha comportat que s'anessin malmetent i fa necessària la seva restauració.

DiBa_Logo

Reviu "La memòria del riu Besòs"

El dia 13 de juny en David Cano va oferir una xerrada a l'Arxiu sobre l'evolució històrica del Besòs i el seu entorn. L'activitat va comptar amb l'assistència de diverses persones: veïns, estudiosos i representants d'entitats que, després de les explicacions, van poder intercanviar impressions i compartir memòries en una breu tertúlia.

La xerrada va anar acompanyada d'una presentació on es podien veure documents d'arxiu i on el riu explicava els seus records.

Si voleu recuperar aquesta presentació ho podeu fer mirant la versió en vídeo que teniu a continuació:

Xerrada "La memòria del riu Besòs"

El dimarts 13 de juny a les 18.30h tindrà lloc a la seu de l'arxiu la xerrada "La memòria del riu Besòs" a càrrec d'en David Cano.

L'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs impulsa activitats de difusió relacionades amb la història i el patrimoni cultural i natural del municipi. Entre aquestes activitats hi ha les xerrades obertes al públic en les que una persona convidada exposa un tema, il·lustrat amb documents dels fons de l'arxiu, entre altres.

L'accés a la xerrada és lliure i obert a tots els públics amb la voluntat que els assistents puguin aportar i afegir continguts, enfortint així la nostra memòria compartida.

Visita de l'escola Sant Gabriel

Una seixantena d'alumnes de 2n d'ESO de l'escola Sant Gabriel han visitat l'arxiu per a saber quina informació sobre el muncipi en poden extreure. Després de veure els dipòsits i portar a terme alguns exercicis de recerca i de descripció de documents, han tornat a l'aula des d'on ens han fet arribar les seves consultes sobre edificis singulars, espais públics i altres aspectes de la ciutat als quals hem pogut respondre amb una selecció de documents digitalitzats que esperem que els serveixin per a conèixer millor Sant Adrià de Besòs.

Actualització de fons a Arxius en Línia

A més de custodiar el fons de l'Ajuntament, una de les funcions de l'Arxiu Municipal és recollir, conservar i difondre el patrimoni documental de Sant Adrià de Besòs. Això inclou els fons documentals d'institucions, empreses, entitats, famílies o persones del municipi que hagin ingressat a l'arxiu.

Alguns d'aquests fons estan descrits al portal Arxius en Línia per tal que tothom que ho vulgui pugui veure quina documentació contenen. Actualment s'està treballant en una revisió d'aquestes descripcions i en la progressiva publicació dels fons que encara no hi són. Us animem a navegar per aquest portal i, si hi trobeu documentació que us sembli interessant ja sabeu que podeu contactar amb nosaltres per venir-la a consultar presencialment.

Digitalització d'actes de la Comissió de Govern

Per a garantir l'accés a la informació així com per protegir la documentació del desgast que implica el seu ús, l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" porta a terme la progressiva digitalització de documents que integren el seus fons.

Aquest 2023, gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, s'han pogut digitalitzar els llibres d'actes de la Comissió Municipal Permanent de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, datades entre el 1972 i el 1985, i els llibres d'actes de la Comissió de Govern de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, entre els anys 1986 i 1991. Una intervenció mitjançant la qual s'han pogut digitalitzar 9.275 pàgines, que ens permet avançar en la preservació i accessibilitat del fons documental custodiat per l'ASAB.  

Suport en el tractament arxivístic

A finals de l'any 2022 l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB) va comptar amb el suport d'una arxivera per avançar en el tractament de documentació de gestió tributària. En especial, es va impulsar l'avaluació dels expedients relacionats amb sèries documentals d'impostos, taxes i preus públics.

En el decurs d'aquesta actuació, que va comptar amb el suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, es van tractar uns 9 metres lineals de documentació que va ser classificada d'acord amb les sèries documentals del QdCAC, implantat a l'ASAB  a finals de 2021, i descrita en els programari de gestió de l'ASAB. Alhora a la documentació se li va aplicar les taules d'avaluació corresponents, una actuació que ha permès regularitzar aquesta documentació en el sistema de gestió documental de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

La documentació abans del tractament

Restauració del padró municipal d'habitants de 1945

Els padrons municipals d'habitants són documents que reben moltes sol·licituds de consulta ja que aporten informació d'interès a les persones que fan recerques genealògiques o biogràfiques.

No obstant, l'ús reiterat d'aquests documents al llarg de les dècades, sovint relligats en volums molt gruixuts; ha comportat que s'anessin malmetent i fa necessària la seva restauració. En els darrers anys l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" ha anat restaurant i digitalitzant els padrons d'habitants més antics per a garantir-ne alhora la conservació i la consulta. L'any 2022 concretament s'ha pogut restaurar el padró municipal d'habitants de 1945 gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

La restauració ha anat a càrrec del taller Berta Blasi que s'ha encarregat de portar a terme una neteja de la peça, l'aplanat d'arrugues i la consolidació de pàgines. Pel què fa a l'enquadernació, s'ha realitzat un llom nou i s'han consolidat les parts de la coberta que presentaven desgast.

Mostra de l'estat previ a la restauració: