L'Arxiu al dia

Segueix les tasques que portem a terme per a oferir un millor servei

Xerrada sobre restauració del patrimoni documental

El proper dia 26 de setembre a les 19h gaudirem d'una xerrada a càrrec d'algunes de les especialistes en restauració i preservació de patrimoni documental del Taller Berta Blasi.

Ens parlaran de les patologies més comunes del paper, de les seves característiques i en mostraran quines actuacions porten a terme quan cal restaurar documents antics, amb exemples d'alguna de les restauracions que han fet sobre documents de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs. Finalment, es donaran consells i orientacions que tots podem tenir en compte per a preservar els documents que conservem tant a casa com en els entorns laborals.

Restaurat el padró d'habitants de 1950

En els darrers anys l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" ha anat restaurant i digitalitzant els padrons d'habitants més antics per a garantir-ne la conservació i la consulta. Enguany s'ha restaurat el de 1950 gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

La restauració ha anat a càrrec del taller Berta Blasi que s'ha encarregat de portar a terme una neteja de la peça, l'eliminació de reparacions anteriors amb cintes adhesives, l'aplanat d'arrugues i la consolidació de pàgines i de l'enquadernació.

Entre les tasques regulars de l'Arxiu Municipal hi ha la restauració del patrimoni documental que ho requereixi. Els padrons municipals d'habitants són documents que reben moltes sol·licituds de consulta ja que aporten informació d'interès a les persones que fan recerques genealògiques o biogràfiques. L'ús reiterat d'aquests documents al llarg de les dècades, sovint relligats en volums molt gruixuts; ha comportat que s'anessin malmetent i fa necessària la seva restauració.

DiBa_Logo

Reviu "La memòria del riu Besòs"

El dia 13 de juny en David Cano va oferir una xerrada a l'Arxiu sobre l'evolució històrica del Besòs i el seu entorn. L'activitat va comptar amb l'assistència de diverses persones: veïns, estudiosos i representants d'entitats que, després de les explicacions, van poder intercanviar impressions i compartir memòries en una breu tertúlia.

La xerrada va anar acompanyada d'una presentació on es podien veure documents d'arxiu i on el riu explicava els seus records.

Si voleu recuperar aquesta presentació ho podeu fer mirant la versió en vídeo que teniu a continuació:

Xerrada "La memòria del riu Besòs"

El dimarts 13 de juny a les 18.30h tindrà lloc a la seu de l'arxiu la xerrada "La memòria del riu Besòs" a càrrec d'en David Cano.

L'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs impulsa activitats de difusió relacionades amb la història i el patrimoni cultural i natural del municipi. Entre aquestes activitats hi ha les xerrades obertes al públic en les que una persona convidada exposa un tema, il·lustrat amb documents dels fons de l'arxiu, entre altres.

L'accés a la xerrada és lliure i obert a tots els públics amb la voluntat que els assistents puguin aportar i afegir continguts, enfortint així la nostra memòria compartida.

Visita de l'escola Sant Gabriel

Una seixantena d'alumnes de 2n d'ESO de l'escola Sant Gabriel han visitat l'arxiu per a saber quina informació sobre el muncipi en poden extreure. Després de veure els dipòsits i portar a terme alguns exercicis de recerca i de descripció de documents, han tornat a l'aula des d'on ens han fet arribar les seves consultes sobre edificis singulars, espais públics i altres aspectes de la ciutat als quals hem pogut respondre amb una selecció de documents digitalitzats que esperem que els serveixin per a conèixer millor Sant Adrià de Besòs.

Actualització de fons a Arxius en Línia

A més de custodiar el fons de l'Ajuntament, una de les funcions de l'Arxiu Municipal és recollir, conservar i difondre el patrimoni documental de Sant Adrià de Besòs. Això inclou els fons documentals d'institucions, empreses, entitats, famílies o persones del municipi que hagin ingressat a l'arxiu.

Alguns d'aquests fons estan descrits al portal Arxius en Línia per tal que tothom que ho vulgui pugui veure quina documentació contenen. Actualment s'està treballant en una revisió d'aquestes descripcions i en la progressiva publicació dels fons que encara no hi són. Us animem a navegar per aquest portal i, si hi trobeu documentació que us sembli interessant ja sabeu que podeu contactar amb nosaltres per venir-la a consultar presencialment.

Digitalització d'actes de la Comissió de Govern

Per a garantir l'accés a la informació així com per protegir la documentació del desgast que implica el seu ús, l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" porta a terme la progressiva digitalització de documents que integren el seus fons.

Aquest 2023, gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, s'han pogut digitalitzar els llibres d'actes de la Comissió Municipal Permanent de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, datades entre el 1972 i el 1985, i els llibres d'actes de la Comissió de Govern de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, entre els anys 1986 i 1991. Una intervenció mitjançant la qual s'han pogut digitalitzar 9.275 pàgines, que ens permet avançar en la preservació i accessibilitat del fons documental custodiat per l'ASAB.  

Suport en el tractament arxivístic

A finals de l'any 2022 l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB) va comptar amb el suport d'una arxivera per avançar en el tractament de documentació de gestió tributària. En especial, es va impulsar l'avaluació dels expedients relacionats amb sèries documentals d'impostos, taxes i preus públics.

En el decurs d'aquesta actuació, que va comptar amb el suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, es van tractar uns 9 metres lineals de documentació que va ser classificada d'acord amb les sèries documentals del QdCAC, implantat a l'ASAB  a finals de 2021, i descrita en els programari de gestió de l'ASAB. Alhora a la documentació se li va aplicar les taules d'avaluació corresponents, una actuació que ha permès regularitzar aquesta documentació en el sistema de gestió documental de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

La documentació abans del tractament

Restauració del padró municipal d'habitants de 1945

Els padrons municipals d'habitants són documents que reben moltes sol·licituds de consulta ja que aporten informació d'interès a les persones que fan recerques genealògiques o biogràfiques.

No obstant, l'ús reiterat d'aquests documents al llarg de les dècades, sovint relligats en volums molt gruixuts; ha comportat que s'anessin malmetent i fa necessària la seva restauració. En els darrers anys l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" ha anat restaurant i digitalitzant els padrons d'habitants més antics per a garantir-ne alhora la conservació i la consulta. L'any 2022 concretament s'ha pogut restaurar el padró municipal d'habitants de 1945 gràcies al suport de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

La restauració ha anat a càrrec del taller Berta Blasi que s'ha encarregat de portar a terme una neteja de la peça, l'aplanat d'arrugues i la consolidació de pàgines. Pel què fa a l'enquadernació, s'ha realitzat un llom nou i s'han consolidat les parts de la coberta que presentaven desgast.

Mostra de l'estat previ a la restauració: