El Pla d’Actuació Municipal prioritza la seguretat, l’espai públic i els serveis a les persones

El Ple del passat 16 de desembre va aprovar el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, amb el vot favorable del PSC, l’abstenció d’ERC i SAeC i el vot en contra de PP i VOX.

El PAM, que ha de servir de full de ruta a l’equip de govern municipal per aquesta legislatura, és una guia estratègica d’actuació que vol respondre a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes i garantir i millorar el seu benestar. Com va explicar l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, en l’audiència pública celebrada el 27 de novembre d’enguany, és un document que s’ha fet a partir de «l’escolta activa del veïnat i que inclou les propostes i reivindicacions ciutadanes que són possibles i realistes i es poden dur a terme».

El PAM 2023-2027 es fruit d’un treball transversal de totes les àrees municipals i s’estructura en tres eixos fonamentals: seguretat ciutadana, espai públic i serveis a les persones.

  • Seguretat ciutadana

Per assolir aquest objectiu s’implementaran actuacions tant policials com de mediació i civisme i sensibilització que tenen com a objectiu disminuir la criminalitat i millorar la capacitat de resposta de la policia, així com fomentar la confiança de la ciutadania en els cossos policials.

Pel que fa a la policia local, dotació de més efectius, recursos i capacitats per poder millorar el servei i desplegament de la policia de proximitat; consolidació de la coordinació de la policia local de Sant Adrià amb altres cossos policials (Mossos d’Esquadra i policies locals de municipis veïns) i negociació amb la Conselleria d'Interior per incrementar la dotació de Mossos i de forces d'ordre públic a la comissaria de Sant Adrià; implantació d'un nou model de Protecció Civil.

S'implementaran també actuacions de mediació com l'elaboració d'un protocol per lluitar contra les ocupacions conflictives i foment del civisme (agents cívics diürns i nocturns, mesures alternatives a la sanció econòmica i posada en marxa d'estructures i eines de treball transversal que fomentin el civisme, el bon veïnatge i un bon ús de l'espai públic).

En l'àmbit educatiu i de sensibilització es realitzaran campanyes de seguretat viària per a patinets i bicicletes i es fomentaran els camins escolars i l'educació viària als centres escolars.

  • Espai públic

La convivència ciutadana té lloc en bona part en carrers, places i parcs, per això, la millora i dignificació d'aquest espai físic en les diferents vessants (neteja, urbanisme i medi ambient) és un altre dels eixos central del PAM.

Inclou 18 projectes urbanístics, en tots els barris de la ciutat, que s'iniciaran o s'acabaran durant aquesta legislatura com ara urbanització d'un ampli ventall de carrers de la ciutat, creació i millora d'àrees infantils, noves àrees per a gossos, protecció de la desembocadura del riu Besòs (fase 1), millora del sistema de reg amb aigua freàtica de La Catalana i consolidació i ampliació de zones verdes etc.

S'impulsen els tres grans projectes de planejament de la ciutat: PDU Les Tres Xemeneies, PEU Parcel·la d'equipaments de La Catalana i PDU de la Fàbrica de Cartró.

Es posa en marxa un nou contracte de neteja i recollida de residus a la via pública que començarà a funcionar a principis d'any i s'aprovarà la nova Ordenança Municipal de Via Pública.

S'aprovarà el Pla d’Estratègia Urbana Municipal i de l’Agenda Urbana Local que facilitarà l’accés a finançament supramunicipal (autonòmic, estatal i europeu).

S'implementaran millores d’equipaments esportius de tots els barris (inclou actuacions a cinc equipaments, entre les quals destaca l’ execució de la piscina del poliesportiu Ricart i la modernització del poliesportiu Marina Besòs) i millores d’equipaments culturals que inclou la remodelació del Casal de Cultura i la posada en marxa de nous equipaments municipals, en concret al barri de La Catalana.

El PAM també té en compte la cura dels espais verds com ara un nou contracte de manteniment i conservació dels espais verds i un altre de gestió de plagues i la implementació del Pla Director de l’Arbrat entre altres.

  • Serveis a les persones

El ventall d’actuacions d’aquest eix és molt ampli i tenen com a objectiu «la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes i la promoció de la cohesió social». Es fa èmfasi en la salut, la gent gran, la infància i la igualtat.

Destaca el desenvolupament del Pla de Salut i la constitució del consell de salut; l'impuls al Pla Ciutat Amiga de la Gent Gran i el reconeixement de Sant Adrià com a Ciutat Amiga de la Infància que fomentaran la participació de la gent gran i dels infants i joves, respectivament, en la dinàmica de la ciutat, dels consells de la gent gran i de la infància. Continua el treball de programes i activitats que impulsin el projecte Ciutat Educadora, l'èxit educatiu, l'elaboració d'un Pla Estratègic de Formació Professional... També la protecció dels col·lectius més desfavorits amb actuacions orientades a l’atenció de persones sense llar, de garantia alimentària, de benestar emocional d'infants i joves.

Pel que fa a la igualtat, una mesura important és l’elaboració del nou Pla d’Igualtat per millorar la lluita contra les violències masclistes i el respecte a la diversitat, i en aquesta mateixa línia la potenciació dels serveis del Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD) i el Servei d’Atenció Integral LGTBIQ (SAI).

El PAM inclou també accions per un model de ciutat sostenible com ara la revegetació intensiva de l’espai públic per pal·liar l’efecte de la calor i la creació de refugis climàtics, la millora del riu Besòs i el seu entorn, el suport a les iniciatives metropolitanes per a la reducció d’emissió de dioxines i partícules contaminants, l’elaboració d’una ordenança reguladora de la contaminació odorífera, etc. Molt important també és el treball amb les administracions competents per a la descontaminació de la platja i el trasllat del col·lector de Llevant.

Pel que fa a la cultura es posarà l'èmfasi en la difusió de memòria i identitat històrica, la dinamització dels equipaments culturals i la consolidació i foment dels programes i activitats culturals per a tothom

Es desenvoluparan actuacions per al suport empresarial com ara la creació de l’Oficina d’Atenció Empresarial Municipal (OAEM) i d’una associació d’empreses als polígons i la promoció del comerç, la ciutat i el turisme.

S'aposta per garantir l'esport per a tothom amb el foment de l’esport inclusiu i de l’esport femení i una oferta d’esport extraescolar de qualitat. També es posa en marxa un programa de millora d'instal·lacions esportives i mesures de suport a les entitats esportives.

Altres accions són mesures de bon govern, de millora de la transparència de l’administració, dels canals de comunicació (nou portal web municipal), de foment de la participació ciutadana, de cooperació i solidaritat i de protecció dels consumidors.

La ciutadania pot fer el seguiment del grau d’execució de les actuacions del PAM al web municipal

El PAM té un espai propi al web municipal on els ciutadans i ciutadanes poden consultar el document integre del Pla d’Actuació Municipal amb els objectius i totes les accions, així com el grau d’execució de cadascuna, que s’actualitzarà trimestralment, en funció dels indicadors establerts.

Cada una d’aquestes actuacions està lligada a algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030.

Sant Adrià de Besòs, 23 de desembre de 2024

arxivat sota: