Davant l'emergència humanitària internacional que es viu a Europa amb motiu de l'allau de refugiats que arriben a les nostres fronteres fugint de la violència i la persecució, l'Ajuntament de Sant Adrià posa en marxa una sèrie de mesures en coordinació amb altres institucions i entitats.

Les crisis migratòries obliguen a les persones a fugir dels seus països devastats per conflictes, com a única sortida per escapar de la guerra, l'opressió i la pobresa. Aquestes persones abandonen les seves llars amb l'esperança de tornar i refer les seves vides un cop acabada la guerra. Aquesta situació no és nova, però des de setembre d'aquest any ha arribat a unes xifres històriques.
Segons ha confirmat l'ONU, la situació d'emergència actual suposa la pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l'organització en l'últim quart de segle. S'han superat els 4 milions de refugiats i 7,6 milions de sirians estan desplaçats dins de Síria, més d'un milió d'ells són infants. A més, es compta que 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers vuit mesos d'aquest any.
En el cas dels refugiats siris hem de tenir en compte que porten quatre anys fugint de la violència del conflicte intern del seu país, però ara aquells països veïns que havien donat acollida han començat a restringir l'entrada i és per aquest motiu que ha esclatat de manera alarmant aquesta situació d'emergència, en la qual s'estan vulnerant els principis fonamentals dels drets humans.
L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs davant de la situació d'emergència humanitària amb els refugiats, es compromet a participar activament i conjuntament amb la resta de municipis, institucions i entitats, així com amb iniciatives que sorgeixin de la societat civil, entitats i moviments socials de la nostra ciutat.

Text de la Moció conjunta de suport a l'acollida de la població refugiada, aprovada pel Ple de l'Ajuntament el 28 setembre

I jo què puc fer?

La solidaritat no és un acte de caritat, sinó de transformació social. És per aquest motiu que les accions que es proposin i es duguin a terme, a part de cobrir les necessitats materials bàsiques, com l'habitatge, menjar..., han d'anar acompanyades per processos que impulsin l'autonomia de les persones refugiades i que elles participin i siguin protagonistes del seu propi procés.
Segons els experts, i d'acord amb les necessitats identificades i peticions realitzades, la campanya de suport a les persones refugiades es centraria en quatre fases:
• Assistència en les rutes de fugida
• Suport als municipis de la ruta
• Planificació i gestió de l'acollida
• Acollida a Catalunya
Actualment la crisi es situa a la fase de ruta dels desplaçaments de les persones refugiades. Per arribar a la darrera fase, la d'acollida, encara han de passar uns mesos.

Com a ciutadans i ciutadanes, què podem fer:
• Informar-nos sobre el conflicte i prendre consciència de les causes que l'han generat
• Fer-vos voluntaris o fer una aportació econòmica a alguna ONG o organisme, que treballi en l'atenció de les persones refugiades.
• Fer arribar a l'Ajuntament a través del correu electrònic refugiats@sant-adria.net, les vostres propostes i suggeriments, així com el tipus d'ajut que podeu oferir.
• Aquest ajut pot ser des d'oferiment d'habitatge (tenint en compte que l'habitatge hauria de ser sencer donat que els experts desconsellen l'oferiment d'habitacions), a serveis professionals o qualsevol altre suport.
• Només haureu de deixar les vostres dades personals, nom i cognoms, edat, telèfon i barri on viviu. Un cop rebut el correu, personal de l'Ajuntament es posarà en contacte amb vosaltres per informar-vos.


(En compliment de l'art. 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades personals que proporcioneu s'incorporaran i es tractaran en el fitxer d'Accions ajuda als refugiats, la finalitat del qual és la coordinació de les propostes d'ajut rebudes, estant prevista la cessió de dades al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i altres institucions com la Creu Roja)Aquí us deixem un vídeo realitzat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament,  l’Ajuntament de Barcelona i la Fede.cat,  per tal de conèixer les diferents opcions que es tenen per implicar-se davant la crisi de les persones refugiades, a més de donar alternatives a la recollida de roba. LA MA REFUGI


Després de quasi dos anys des de que va sortir a la llum l'anomenada crisi de les persones refugiades, encara milers de persones fugen de casa seva buscant un lloc segur on viure.

Segons un informe de l'Associació Pro-Activa Open Arms, el mar Mediterrani ha esdevingut la ruta de migració més mortífera del món, més de 3.400 persones han perdut la vida fins el 2016. Les màfies obliguen a creuar per mar a totes aquelles persones que fugen en busca de refugi segur a canvi d'elevades sumes de diners, amb falses esperances, en condicions extremadament perilloses i corrent un alt risc, especialment pels infants i gent gran (armilles salvavides falses i embarcacions inadequades sense cap tipus de seguretat i lluny de complir qualsevol normativa). Com a conseqüència de l'acord entre la UE i Turquia, les màfies estan obrint noves rutes més llargues i perilloses.  

L'Ajuntament de Sant Adrià, en el Ple que es va celebrar el 27 de febrer de 2017, va adoptar l'acord d'adherir-se a la Campanya Casa Nostra és Casa Vostra. La campanya que sorgeix a Catalunya amb el suport de milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural, té com a objectius denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants, aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania i demanar polítiques d'acollida reals i efectives a les institucions. Informa't!


Decàleg per a la solidaritat amb les persones refugiades


Per tal d'ampliar informació consulteu les webs de les entitats:

COMISSIÓ CATALANA D'AJUDA AL REFUGIAT

ACNUR

Comitè Català de l'ACNUR

CREU ROJA

FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

POSICIONAMENT DE L'AGÈNCIA CATALANA DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT DAVANT LA CRISI DE LES PERSONES REFUGIADES

20 de juny, Dia Internacional de les persones refugiades

El 20 de juny es commemora a nivell internacional el dia de les persones refugiades, un dia per tenir present a totes aquelles persones que han deixat la seva llar, el seu país, familiars i tot de vivències, records, feina... Persones que han fugit en busca d'una vida digna i d'un lloc on puguin viure en pau on se'ls hi garanteixi el compliment d'uns drets humans que ara mateix no tenen.

Ningú deixa tot una vida enrera i s'exposa a unes travesses perilloses per mar o per terre; a estar dies, mesos i fins i tot anys, vivint o sobrevisquen en uns camps precaris, sense serveis, esperant poder passar una tanca, una frontera; si no és per necessitat.

El dia 20 de juny cal tenir present a totes aquestes persones, però no només aquest dia, s'han de tenir presents cada dia. Us voldríem convidar a que no deixeu d'informar-vos de la situació actual, que us adheriu o col·laboreu d'alguna campanya endegada, que NO OBLIDEM.

Aquí us deixem uns enllaços que creiem poden ser interessants:

Informació sobre la situació actual:

- Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

- Món Local Refugiats

- CIDOB

- CCAR (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat)

- Stop Mare Mortum

I per a participar en alguna de les campanyes:

- Campanya VeniuJa

- Campanya Casa nostra Casa vostra

VOLS SABER QUINS PAÏSOS DE LA UE VENEN ARMES A CONFLICTES?

EL CENTRE DELÀS D'ESTUDIS PER LA PAU, POSA A L'ABAST EL MAPA INTERACTIU ARMES EUROPEES I REFUGIATS

L'objectiu d'aquest mapa interactiu és visibilitzar la relació entre les exportacions europees d'armament i els fluxos de refugiats i desplaçaments interns, amb la finalitat de determinar si existeix alguna responsabilitat directa o indirecta dels Estats membres de la UE respecte a les situacions d'inseguretat i violència que porten a milions de persones cada any a fugir de les seves llars.

Per a més informació i veure el mapa AQUÍ