10 anys de la guerra de Síria

El 15 de març va fer 10 anys que va esclatar el conflicte armat a Síria, encara sense resoldre

Síria porta des de fa 10 anys, immersa en una guerra civil que no s’acaba. El 15 de març del 2011, en plena onada de primaveres àrabs, esclatava en el país una revolta contra el règim de Bashar al-Assad, manifestacions per demanar més democràcia, s’estenien per tot el país, però el règim no va cedir i va castigar a la població civil amb bombardejos, barrils explosius llançats des d’helicòpters, atacs amb armes químiques i fam pel bloqueig de l’ajuda humanitària.

Amb una població de prop de 22 milions de persones al 2011, Síria ha quedat buida, al llarg d’aquests 10 anys ha perdut la vida més de mig milió de persones (l’ONU fa anys que va aturar el recompte) a causa del conflicte.

Hi ha més de 6 milions i mig de persones refugiades en altres països i 6,2 milions de persones desplaçades internes, entre els quals hi ha 2,5 milions d’infants, sent la població desplaçada interna més gran del món, segons ACNUR.

Almenys 100.000 persones han estat víctimes de desaparicions forçades.

Segons l’ONU, més del 80% de la població siriana viu per sota del llindar de la pobresa. En l’últim any, els preus dels aliments bàsics han pujat un 222% i la majoria de les famílies sirianes fa mesos que no poden comprar carn, làctics i fruita. Un 60% de la població, no es pot permetre un àpat diari.

Des de que es va iniciar la guerra a Síria, més de 20.000 persones d’aquest país han sol·licitat asil a Espanya.

Una dècada de guerra, sumat a la greu crisi econòmica i als efectes de la Covid-19, ha deixat el país enfonsat en la misèria.

La guerra no l’ha guanyat ningú, només l’han perdut les i els sirians.

El nostre Ajuntament seguirà durant aquest any 2021 reforçant el compromís a favor de les persones refugiades, els Drets Humans i la Cultura de Pau.

(Diverses Fonts)