Protecció dunar - Prohibició de l'accés i el bany a la desembocadura del riu Besòs i les zones adjacents acordonades

L'Ajuntament de Sant Adrià juntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona va realitzar el 15 de juliol de 2020 l'acordonament de les zones de platja adjacents a la desembocadura del riu Besòs.

 

 

https://blogs.amb.cat/educacioambiental/wp-content/uploads/sites/2/2023/03/image-12-2.jpg

L’objectiu d’aquestes actuacions és doble:

D’una banda, promoure la biodiversitat dels hàbitats, la flora i la fauna de la zona. L'actual trànsit de persones posa en risc l’ecosistema i la biodiversitat de l’entorn del riu Besòs, on hi habiten diversos ecosistemes d’interès comunitari i que serveix de refugi i zona de pas per ocells en migració. Al reduir l'ús públic de la zona de sorra es permet l’estabilització de les dunes dins la zona acordonada, amb un clar benefici per la flora i la fauna.

Es de vital importància evitar el trànsit de les persones a la desembocadura del riu Besòs, el nombre d'ocells aquàtics que s'hi aturen disminueix notablement i es habitual que en plena migració no hi hagi cap exemplar aturat.

En segon lloc, l’objectiu d’aquest acordonament és restringir l’accés al bany a la desembocadura del riu (on ja està prohibit) i a les zones de platges més properes a on es produeixen episodis temporals de pèrdua de la qualitat de l’aigua de bany. Durant l’època sense pluja abundant, les aigües de bany mantenen els seus nivells de qualitat bona i/o excel·lent. No obstant, amb episodis de pluges o xàfecs intensos, el Besòs rep descàrregues dels sistemes de sanejament unitaris (DSU) que provenen de la barreja d’aigua de pluja amb la de les instal·lacions de sanejament. Les DSU arrosseguen contaminació fecal a les zones de bany més pròximes al riu, generant episodis de contaminació de curta durada (24-72 hores) que alteren temporalment la qualitat habitual de les aigües de bany. 

L'actuació consisteix en una estacada amb pal i corda a la zona de sorra i una senyalització amb boies al mar  tal i com es pot veure a la imatge. La zona està degudament senyalitzada amb cartells informatius. A la platja del Litoral la zona acordonada es de 4.935m2 i a la platja del Fòrum de 6.540 m2.

 

Enllaços relacionats:

https://blogs.amb.cat/educacioambiental/2023/03/30/les-platges-i-les-dunes-uns-ecosistemes-essencials/

https://www.amb.cat/ca/web/amb/actualitat/sala-de-premsa/notes-de-premsa/detall/-/notapremsa/l-amb-porta-a-terme-actuacions-de-millora-ambiental-a-la-desembocadura/9504879/11696

https://twitter.com/PremsaAMB/status/1285539531295535104