Accions de protecció pels nius de corriol petit a la desembocadura del riu Besòs

El corriol petit és una espècie d'ocells protegida que nidifica a la sorra
                                                               

El passat 6 de juny l’ornitòleg Xavi Larruy va detectar un niu de corriol petit, una espècie d’ocells protegida, que nidifica a la sorra en un petit forat d’uns vuit centímetres de diàmetre per camuflar els ous. En aquesta ocasió ha estat a la barra de sorra de la desembocadura del riu Besòs.

Quan es detecten aquests nius de corriol, l’Ajuntament en col·laboració amb els Agents Rurals i l’ornitòleg actuen per protegir-lo a través d’un tancat, per tal que pugi covar els ous i sortir-ne els pollets.

Altres vegades s’ha realitzat el tancat però els pollets no han pogut tirar endavant, en aquest cas a part de la senyalització i el tancament a la platja el grup dels agents cívics estan col·laborant amb en aquesta acció informant a ciutadania.

Els agents cívics, que pertanyen al departament de civisme de l’Ajuntament, estan realitzant una campanya on s’explica la prohibició d’accés i el bany a la desembocadura del Besòs i les zones acordonades adjacents. L’objectiu és donar a conèixer la importància de la flora i la fauna de la desembocadura i comunicar les normatives vigents d’aquesta zona.

La prohibició d’accés dels gossos, de les persones, de la pesca, etc. és important per tal de preservar la riquesa ambiental de la desembocadura del Besòs, la barra de sorra i les zones acordonades, amb gran valor ecològic i estratègic per les aus, tant nidificants com migratòries.

Una de les funcions més destacables de la desembocadura del Besòs és la seva rellevància com a zona humida entre els deltes del Llobregat i de la Tordera, fet que ha permès que s’hagin observat més de 230 espècies d’aus, moltes d’elles migratòries i protegides a nivell autonòmic, estatal i/o europeu. A banda de les migratòries, també hi ha moltes aus residents, que també estan protegides, com és el cas de la gavina corsa, au endèmica de les costes mediterrànies i amenaçada d’extinció a nivell mundial, i que ara amb el tancat realitzat pel corriol petit s’han observat 5 exemplars.

A banda d’aquestes accions l’Ajuntament va sol·licitar una subvenció en el marc del programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans PSG de  l’Àrea metropolitana amb un pressupost de 2 milions d’euros per tal d’aconseguir el tancament definitiu de la desembocadura del riu Besòs i perquè esdevingui refugi de biodiversitat.

En el següent enllaç podeu veure la notícia que va fer Badalona comunicació "Evitar la petjada humana a la desembocadura del Besòs"

https://www.bdncom.cat/notice/per-la-proteccio-de-la-fauna-i-flora-de-lentorn-del-riu-besos