11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència 2024

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia, la història de les quals moltes vegades ha quedat en l’oblit.

Aquesta dia internacional, celebrat per primera vegada l’11 de febrer de 2016, va despertar l’interès de moltes institucions, entre les quals hi ha un gran nombre d’universitats d’arreu del món i centres educatius. Des d’aleshores, moltes entitats impulsen iniciatives diverses amb l’objectiu de sensibilitzar la societat, fent visible la tasca científica de les dones i fomentant les vocacions en les nenes.

Estudis recents sobre gènere i ciència revelen encara una discriminació envers les dones en les institucions d'investigació científica i tècnica, tant públiques com privades. Si això passa al segle XXI, no costa d'imaginar la situació que van viure les nostres antecessores en un àmbit com el de la ciència i la tecnologia que els era totalment hostil. Dones que van obrir el camí de la integració al món científic a altres dones, camí que encara avui resta pendent en la construcció d'una nova cultura on no podem oblidar el paper que les dones juguen en el terreny del coneixement i les noves tecnologies.

La participació de les dones al món científic i tecnològic és encara clarament insuficient, realitat que és, a més d'injusta, perillosa per a la ciència i l'assoliment dels objectius de qualitat en una societat del coneixement. És hora que les aportacions de les dones a la ciència i la tecnologia siguin reconegudes, perquè si no ho fem, les properes generacions de científiques i tècniques seran injustament tractades, fins al punt de poder perdre valuoses dones en tots aquests àmbits.

Des de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat i el CIOD es sumarà a la commemoració d'aquest dia amb diverses activitats amb els centre educatius del municipi inclosa la Universitat d' Enginyeria de Barcelona al Campus Diagonal-Besòs i a través de les xarxes socials.

També volem destacar que en el marc del projecte carrers amb noms de dones, el passat mes de desembre la Comissió de Nomenclàtor va aprovar posar el nom de Hedy Lamarr a un espai públic de Sant Adrià. Hedy Lamarr (1914- 2000) nascuda a Viena, va ser una inventora, actriu i productora, que va treballar a Àustria i a Estats Units. Va dissenyar un sistema de comunicacions codificades que és la base d'algunes de les tecnologies més rellevants en l'actualitat, com el wifi.