Detectat un nou insecte exòtic: el bernat marbrejat

Aquesta tardor s’ha detectat a Sant Adrià per primer cop l’anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys), un tipus de xinxa exòtica procedent de l’Àsia que no pica ni a les persones ni als animals, però que pot entrar a les llars a buscar refugi.

Aquesta tardor s’ha detectat a Sant Adrià per primer cop l’anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys), un tipus de xinxa exòtica procedent de l’Àsia que es va detectar per primera vegada a Europa l’any 2007 i a Catalunya el 2016 (a Girona), i que des de llavors, s’ha estès a diferents municipis.

Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques a les antenes. S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles, podent provocar grans pèrdues econòmiques a l’agricultura.

A la ciutat, el principal problema per a la població és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins dels edificis. Tot i que no pica a les persones ni als animals, ni transmet malalties, resulta molest i és important no deixar que es reprodueixin dins les cases, ni alliberar-los a l’exterior. Tampoc és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència a dins dels edificis és aspirar-los i submergir-los en aigua i amb sabó.

La Generalitat està fent un seguiment de les poblacions d’aquest insecte, estudiant el seu comportament i ha iniciat una campanya divulgativa. Al web de Sanitat vegetal de la Generalitat podeu trobar el díptic informatiu.

Durant la tardor no es pot fer cap tractament eficaç a l’arbrat viari i l’única manera de reduir-ne la presència són aplicant les mesures de control dins de les llars. No obstant, des de l’Ajuntament de Sant Adrià s’està recopilant informació de la seva detecció al municipi per poder planificar, si és necessari, un tractament a l’arbrat durant la primavera, coincidint amb el moment del seu cicle biològic en que aquestes actuacions podrien tenir efecte.

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte a casa seva, poden enviar una foto al departament de Medi Ambient i Salut Pública de l’ajuntament (masp@sant-adria.net), per tal d’assegurar la presència d’aquest bernat exòtic a la zona.