La Diagnosi i el Pla Local de Salut de Sant Adrià de Besòs
El Pla Local de Salut
El Pla Local de Salut (PLS) és un instrument de planificació, ordenació i coordinació de les actuacions per a la millora de la salut de les persones a nivell municipal. És doncs una eina que sistematitza el procés a seguir per fer evolucionar el municipi cap a un entorn respectuós i promotor de la salut.
En aquest context, s'entén la salut no només com un estat d’absència de malaltia, sinó com un ”estat de complert benestar físic, mental i social» (OMS, 1946) que inclou:
-
Els “determinants socials de la salut”, és a dir, els factors econòmics, mediambientals, culturals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries que condicionen els estils de vida i les decisions de la ciutadania respecte la seva salut.
-
La intervenció sobre tots els determinants de la salut per tal de reduir les desigualtats en salut que generen els diferents determinants socials
-
El concepte de «Salut a Totes les Polítiques», que incorpora la preocupació per la salut no únicament a l’àmbit d’actuació del sistema sanitari, sinó a sectors tan amplis com l'educació, els serveis socials, el transport, l'urbanisme, serveis tècnics, etc.
-
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (Assemblea General de Nacions Unides, 2015), els quals persegueixen l’objectiu d’erradicar la pobresa, lluitar contra les desigualtats i les injustícies i frenar el canvi climàtic, entre altres.
Amb aquesta visió més àmplia, la salut deixa d’estar només en mans del sistema sanitari per estendre’s a múltiples camps, ampliant la seva complexitat i la manera d’abordar-la. L’elaboració d’un Pla Local de Salut permetrà establir les bases d’aquests objectius més ambiciosos i vertebrar la coordinació entre tots els agents involucrats.
Diagnosi de salut
Prèviament a poder elaborar un PLS és necessari fer una anàlisi de tots els indicadors i factors que influeixen en la salut dels ciutadans d’un municipi concret per tal d’identificar els reptes i prioritzar els objectius a assolir.
L’any 2021 es va dur a terme un ampli treball de recol·lecció de dades de diferents indicadors quantitatius i qualitatius relacionades amb la salut dels ciutadans del municipi de Sant Adrià de Besòs. En aquesta fase hi hi van intervenir el Centre d’Atenció Primària Dr. Barraquer, el Centre d’Atenció Primària La Mina, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i l’Agència de Salut Pública, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Els resultats d’aquesta diagnosi es van presentar el 28 de juny de 2022 al casal Dalt de la Vila.
Al document final de la Diagnosi de Salut, es pot trobar la metodologia emprada en la realització d’aquesta recerca, la qual inclou tan dades quantitatives (demografia, situació socioeconòmica, indicadors de salut, de malaltia, de mortalitat, estils de vida, qualitat de l’aire a la ciutat, de l’aigua de consum, etc.), com qualitatives (anàlisi de la percepció dels principals actors del municipi participants de grups focals de discussió o d'entrevistes en profunditat).
La Diagnosi és doncs el primer pas per identificar els reptes del municipi en termes de salut i poder elaborar el PLS que inclourà els objectius a assolir i les accions i metodologies per donar resposta als reptes detectats, i que es començarà a treballar el darrer trimestre del 2022.
Resum de la presentació de la Diagnosi de Salut
Diagnosi de Salut de Sant Adrià de Besòs