Espai públic

Carrers amb noms de dones

Els noms dels carrers i places d’una ciutat són importats i representatius de la societat que els ha escollit. Cada societat escull els noms de les persones, organitzacions, dates, etc. que considera rellevats. Si entre aquests noms, n’hi ha pocs que portin noms de dona o que d’alguna manera representin la seva aportació, s’està invisibilitzant la contribució que han fet les dones al llarg de la història.

L’any 2001 es va fer una prospecció sobre els noms dels carrers i places de Sant Adrià i es va posar de manifest que dels 172 carrers i places amb nom que existien en aquell moment, únicament 9 tenien noms de dones/santes/verges, evidenciant, així, una espectacular manca de representació de les dones .

Amb la  voluntat de promoure que els noms de carrers i places de la ciutat siguin més representatius dels diferents col·lectius que la formen i per a contribuir a fer visible el paper que les dones han portat i porten a terme en els diferents àmbits de la vida social, va néixer el projecte Carrers amb noms de dones impulsat per la Regidoria.
Des de l’any 2002, cada 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’han inaugurat un o dos carrers amb nom de dona o amb el nom d’una associació de dones.

Fins a l’any 2008 s’han inaugurat 13 espais:
Montserrat Roig, Rosa Sensat, Margarida Xirgu, Frida Khalo, Dolores Ibarruri,  Frederica Montseny, Madres de la Plaza de Mayo, Carmen Amaya, Matilde Escuder, Marie Curie, Maria Aurèlia Campmany, Safo i Flora Tristán.
El primer any es va escollir un nom proposat per una associació de dones i els dos anys següents els noms van ser escollits directament des de l’Ajuntament. L’any 2005 es va realitzar una consulta directa a la població de Sant Adrià, La resposta de la població va ser molt positiva i es van recollir 1132 vots.
Veient que la proposta de fer una consulta popular havia estat molt ben rebuda per la població, es va proposar al professorat dels centres d’educació secundària del municipi, que l’any 2007 fos el jovent de Sant Adrià qui decidís els noms dels carrers que s’inaugurarien, a partir d’un llistat facilitat per l’Ajuntament.
Amb aquesta acció es pretenia assolir un triple objectiu:

  • Visibilitzar les contribucions a la societat que han fet les dones al llarg de la història dintre dels instituts
  • Promoure la participació del jovent en els actes del Dia Internacional de la Dona
  • Fomentar el sentiment de pertinença a Sant Adrià a través de la participació en decisions que afecten a la ciutat.


L’any 2008 dintre de l’activitat del Consell surt al carrer, dels actes del 8 de març, es va fer una altra votació popular, i d’aquesta van sortir els noms dels carrers que es van inaugurar de l’any 2009 al 2011:
Neus Català, Rosalía de Castro, Benazir Bhutto, Teresa de Calcuta, Anne Frank, Mercè Rodoreda, Maria Mercè Marçal, Virgínia Woolf, Dones de Negre i Jardins Elisabeth Eidenbenz.

A partir de l'any 2012 amb la situació de crisi econòmica i la paralització de les obres urbanístiques, i el fet que no hagin més espais urbanístics sense nom fa que no es pugui inuagurar més espais al carrer amb noms de dones, però s'ha volgut donar continuïtat al projecte inaugurant espais municipals de la ciutat.

A l'any 2013 es van inaugurar a petició del Consell Municipal de les Dones els espais Neus Bouza (sala polivalent de la Biblioteca Municipal Ricart), en memòria i homenatge a les dones afusellades al camp de la Bota i una sala esportiva del Poliesportiu de la Mina, amb el nom de l'esportista Maider Unda González, campiona olímpica en la disciplina de lluita lliure, esport que es pràctica molt al Barri de la Mina.

El projecte continua vigent en el calendari urbanístic de la ciutat.